keskiviikko 26. marraskuuta 2014

TAPETTITEHDAS JA TAPETTI-DIY

Sisko perheineen on asustanut nyt pari vuotta vanhassa pappilassa etelä-Pirkanmaalla Akaassa. Talo oli perusremontoitu heidän muuttaessaan siihen eli akuutteja remonttitarpeita ei ollut. Nyt kun perhe on kasvanut ja huoneiden käyttötarpeet muuttuvat, on ilmennyt pientä muutostarvetta (lue: uuden tapetin tarvetta) parissa huoneessa. Ja koskapa heidän naapurikunnassaan sattuu olemaan maamme perinteikkäin tapettitehdas, lähdimme ajelulle Toijalaan.
Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola sijaitsee kunnoltaan jo melko vaatimattoman näköisissä rakennuksissa mutta samojen työmenetelmien käyttäminen ja tapettimallien valmistaminen läpi viime vuosikymmenien, on hatunnoston arvoinen asia. Onneksi maastamme on löytynyt koko ajan sen verran kotimaisuutta arvostavia tapetoijia, että tämä tehdas on pysynyt hengissä. Jotkin telat kuulemma ovat jo niin huonossa kunnossa, että malleja jää jo sen takia pikku hiljaa tuotannosta mutta suosituimmista malleista telat pyritään rakentamaan uudestaan.


Ja pienessä tehtaanmyymälässä oli kyllä mitä parhain palvelu. Tarvitsin itsekin pari rullaa vielä Kukkaruutu-tapettia, joka portaikosta oli jäänyt uupumaan mutta kauhukseni huomasin etukäteen tehtaan sivuilta, että sitä ei sieltä enää löytynyt! Olin siis soittanut sinne etukäteen ja hirveällä tuurilla, sitä löytyi jostain juuri tuo pari rullaa, joiden laadusta ei tosin ollut tietoa. Olivat kuitenkin ystävällisesti toimittaneet nuo rullat etukäteen myymälään ja aukaistuamme hieman ritisevät rullat, sain huokaista helpostuksesta ja ostaa nuo viimeiset rullat ale-hintaan. Vanhaa painosta siis taisivat olla mutta priiman näköistä silti. Siskolle jaksoi myyjä etsiä ja esitellä kertaustyylisiä ja punertavia tapetteja, joista sitten lupasi vielä toimittaa mallikappaleet perään.

Itseäkin alkoi kyllä himottaa muutama tapetti mutta olemme päättäneet ensin maalata seuraavaksi valmistuvan huoneen. Käyttötarkoitus kun tulee kai muuttumaan seuraavien vuosien aikana kun uusia  huoneita saadaan remontoitua ja käyttöön, lapset alkavat tarvita pikkuhiljaa omia huoneita ja niiden tieltä me taidamme makuuhuonettamme aina johonkin suuntaan siirtää. Eli tapetointia kannattaa ajatella vasta kun huoneen lopullinen funktio selviää...


Tosin, nolottaa myöntää mutta haluaisin hirveästi kyllä vaihtaa tämän meidän keskihuoneen tapetin! Jopa niin, että olen jo meinannut pariin otteeseen repiä taiteilijamallin pois niiltä sijoiltaan. Birger Kaipiaisen Kiurujen yö on hirveän kaunis tapetti mutta sittenkin jotenkin liian leimallinen makuuni.
Olen myös yksityiskohtien ihminen ja kaipaan koko ajan lisää seinäpinta-alaa tauluille, koti-artistien ja muidenkin. Näin vahva tapetti syö taiteen ilmatilaa ja haluaisinkin seinät tyhjiksi, että voisin täyttää ne uudelleen. Siis eritavalla.
          Eikä tämä tapetti edes lopulta olekaan se sopivan sävyinen siirtymä keittiöstä olohuoneeseen. Välttelen kuvaamasta tuota mainittua näkymää, koska olohuone on vielä remontoimatta. Kuvittelin kolme vuotta sitten olohuoneestakin tulevan joskus viileiden värien sävyttämä -  tämä lähtökohta on aiemmin esittelemistäni suvussa kulkeneista öljyväritöistä peräisin, ne kun ovat kaikki siniharmaan sävyisiä. No, tämä tapetti on kuitenkin liian vaaleansininen eikä harmaa, sopiakseen olohuoneen murrettuihin väreihin. Oliko jo perusteluja sikseen? On niin ärsyttävää myöntää erehtyneensä mutta kauniisiin seinäpapereihin on niin helppo retkahtaa, eikö?  ...Eli ihana olisi myös vetäistä tähän jokin vahva William Morris tai Lim & Handtryckin kokoelmista olen myös kertaalleen löytänyt täydellisen tapetin tähän! Mutta O on jo kieltäytynyt tämän huoneen uudelleentapetoinnista, joten en tiedä milloin sellaista oikeasti on luvassa. Ja siksipä pidinkin siis järjen kädessä tapettitehtaalla, enkä ottanut tähän uutta tapettia vaikka mieli teki. Seuraavalla kierroksellä nimittäin täytyy jo osua oikeaan ja harkita seinäkauneutta vielä pidempään...

Mutta tapetinrakastajille diy-vinkiksi: tehtaanmyymälässä myytiin myös pieniä eriä askarteluun ja mikäpä sen sopivampi kohde kauniille tapeteille kuin pimeää aikaa valaisevat valot! Ihanat eikö? Olisivat aika hauska pikkujoululahjakin!
12 kommenttia:

 1. Olisipa hauskaa päästä käymään tuolla pääkallopaikalla! Me on etsitty tapetteja lähinnä nettisivujen perusteella, mutta luonnossahan noista saisi paljon paremman käsityksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä monet tapettimallit aukeaa ihan eri tavalla kun ne näkee "livenä" ja vähän isompana pintana. Sitä silloin ihastuu ihan eri malleihin :)

   Poista
 2. Ymmärrettävää, mutta harmillista, kun malleja jää pois. Me yritettiin eteiseen tilata montaa mallia, vaan kaikki oli loppu. Helpommalla oltais päästy, kun oltais ajeltu myymälään! ..toisaalta ostohimo ois varmaan ollu melkonen ihanuuksien keskellä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, en tiedä olisko se ollut helpompaa mutta olisitte saattaneet päätyä eri malliin kyllä, se tosiaan on ihan erilaista katsella niitä malleja oikeina. Mutta valintanne oli hyvä! (en meinaan suosittele tätä jälkikäteis-jossittelua...)

   Poista
 3. Tuonne myymälään, kun pääsisi.... miten sieltä osaisi mitään valitakkaan, kun on niin paljon kauniita..:)
  Rosi kiva tuo tuunattu jouluvalosarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuolla valinnat vaikeutuu kun silmät aukeaa ihan uusillekin tapettimalleille :) Valot on hauskat, täytyy katsoa jos jaksaisi itsekin moiset askarrella...

   Poista
 4. Tapetin valinta on kyllä kinkkistä hommaa. Ja tapetit joihin rakastuu saattaa silti olla vääriä siihen omaan kotiin. Niin kuin meillä William Morris jota jumaloin, liian raskasta 50-luvun henkeen. Yksi seinä sillä on tapetoitu ja siitä ihan tykkään, mutta kyllä se tavallaan vaivaa. No mies on siihen oikein tyytyväinen kun se on niin tumma, että saa se jäädä, mutta omaan perfektionistin silmään se ottaa :)

  Muutenkin on ollut sellainen olo, että haluaisi raivata seiniä ja tiloja tyhjäksi. Kaipaan sellaista tyhjää seinätilaa, johon voisin laittaa yhden ison jutun, joka saisi tilaa hengittää. Tai ehkä vain kaipaan muutosta ja haluaisin sisustaa uusiksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mä ymmärrän nuo ajatukset. Ja vaikka meille muille seinää näytöltä ihailleille ei varmasti ole tullut tapetin raskaus mieleen, tajuan kyllä heti mitä tarkoitat tuolla. Ja pystyn myös samaistumaan toisaalta viimeiseenkin lauseeseen :), sitä kun nyt tietää niin paljon paremmin miten asiat täytyisi tehdä...

   Poista
 5. Testing again... Kenties haluaisit vielä tuomaroida valintaa? Nimim. Sisko kahden tapetin vaiheilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, testi osoittautui läpimurroksi! Mukana mietinnässä, palataan asiaan!

   Poista
 6. Huikeita tapetteja tuolta Akaasta löytyy. Arvostan korkealle heidän tapettejaan, mutta nyt kun tapetoimme eteistä, mieheni halusi tällä kertaa helpomman kautta: non woven... :(
  No, onhan niitäkin upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä kaikenlaisista löytyy upeita, tsemppiä vaan, tapetinvalinta on aina hauska seikkailu!

   Poista

Penni ajatuksistasi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...