lauantai 13. joulukuuta 2014

LIBERTY OF LONDON - ENGLANNIN MARIMEKKO
Olimme taannoisella pikamatkallamme vain kaksi vuorokautta eli perillä vain yhden kokonaisen päivän. Tuon päivän ja koko matkan the Thing, oli käydä teatterissa, O kaipasi virikkeitä. Sitä ennen meillä oli siis puoli päivää aikaa käydä jossain. Olin ajatellut Camden Townin tai Portobello Roadin markkinoita mutta juuri ennen sinne lähtöämme päätin vaihtaa kohteen johonkin erikoisempaan, kirpputoreja kun tulee kierrettyä kotopuolessakin. Ja niinpä lähdimme...tavarataloon! (Juu-u, kaupoissa tulee arkena käytyä mutta oikein isossa tavaratalossa nykyisellään tuolla keskustassa todella harvoin.) Mutta Lontoossahan tavarataloja on! Tosin mielessäni oli jo yksi tietty, nimittäin legendaarinen, ihana Liberty.

Liberty on jo 1875 perustettu kodintavaroihin keskittynyt tavaratalo, joka on alkuajoista lähtien panostanut myös hieman erikoisempaan esineistöön, tuolloin hyvinkin eksoottisista maailmankolkista, kuten Aasiasta, tuotuihin koriste-esineisiin, taiteeseen ja kankaisiin mutta ennen kaikkea Liberty on lopulta tullut tunnetuksi omista kuoseistaan ja kangastuotannostaan. Jossain vaiheessa Liberty oli lähtenyt haastamaan jopa Pariisin muotitaloja omalla vaatemallistollaan mutta nykyisellään sekä vaate- että sisustuskankaat ovat kaupan vakiintunutta ydinosaamista. Kuuluisat designerit (muinoin myös hra William Morris) saavat toteuttaa yleensä kukkakuoseja talolle mutta vuosittain tuotantoon otetaan myös muutamia vanhoja malleja. Muistuttaa siis kotoista Marimekkoamme.

Rakennus itsessään oli ihana, vanha hirsirakenteinen tiilitalo. Ja myös sisältäkin, se todellakin oli vanha, totta kai kauniisti kunnostettu. Kerroksia oli 4 tai 5 mutta niiden välillä kuljettiin kapeissa puuportaitakoissa. Lattiat olivat kauttaaltaan leveää lankkua ja narisivat ihanasti.

Kuvattavaa olisi ollut paljon, itse talossa ja tarjonnassa mutta en tiedä olisiko tuolla saanut kuvata. Älkää kertoko niille mutta räpsäisinpä puhelimella silti muutaman muiston.

Libertyn kukkakuosit ovat kuuluisia ja lähinnä niiden perässä, noin itseäni inspiroivan graafisen suunnittelun näkökulmasta, tuonne erityisesti halusinkin mennä. Pääkallopaikalla, talon keskiosan kangasosastolla, en tohtinut kangaspakkoja kuvailla mutta kodintarvikeosastolle oli tehty ajankohtaisista kuoseista paperikoristeita.


joo tuollainen takkakin siellä oli!

Kuosien lisäksi ihmeellinen oli vuosittain yläkerrokseen pystytettävä joulukoristeosasto. Lasikoristeita ja kuusenpalloja, jokaisessa mahdollisessa värissä ja muodossa, kimalteella ja ilman. Ja koskapa lapsoset eivät oikeasti mitään tarvinneet ja joulukin on ovella, ostin heille tuliaisiksi yhden joulukoristeen jokaiselle. Epärealistisen romanttinen haaveeni on, että nuo nostalgiset koristeet säilyisivät heillä koko ikänsä ja että joskus aikuisena huokaillen katsoisivat ja muistaisivat äitinsä ostaneen sen heille Englannista...Oh well, nykyaikana tuota tavaraa vaan tuppaa kertymään jo lapsillekin niin paljon, että niihin liittyvät tunnearvot voivat olla harvinaisempia...Ja lankesin ostamaan pari lasikoristetta itsellenikin. Olen saanut tädiltäni joskus pienen lasisen pöllön enkä voinut vastustaa kiusausta ostaa sille pari kaveria, sillä tuolla niitä oli, erilaisia lintuja ja muitakin eläimiä vaikka kuinka. Niinpä tarjonta loi kysyntää, ja vaikka en tiedä kuinka noita saa Suomesta, päätin alkaa kerätä itselleni joko lintuparvea tai joukkoa metsäneläimiä, kumpia nyt sattuu vastaan tulemaan, noina suloisina lasikoristeina. 
Kerääkö kukaan teistä jotain jouluun liittyvää?

2 kommenttia:

 1. Joukko metsän eläimiä on hyvä teema, antaa sopivasti vapauksia. Meillä on sellainen kahjo teema joulukoristelaatikossa, on laulavaa nunnaa, balettihameista kirahvia, taistelulaivaa, nyökyttävää hanhea ym. Toki löytyy sellaisia perinteikkäämpiä lasikoristeitakin, mutta me ei oteta tätä joulujuttua niin kovin vakavasti.

  Toivottavasti lapsukaisten koristeet pysyvät ehjinä, mukava on sitten sinne opiskelijakämpän ikkunaan ripustaa se 20 vuotta vanha koriste, jonka sai lapsena Lontoosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on hyvän kuuloinen porukka tuomaan joulumieltä ;D!

   Poista

Penni ajatuksistasi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...