sunnuntai 27. lokakuuta 2013

HYVÄÄ TALVIUNTA PUUTARHA, T: MARTTAPuutarha on matkalla ansaitulle talvilevolle. Luonto muuttuu viikottain ja kuvaaminen auttaa näkemään sen paremmin, saa katsomaan kaikkea tarkemmin. Luin, että stressaantuneen ihmisen ajatukset ovat karanneet kauas kehosta. Silloin kehoitettiin ottamaan esimerkiksi kuppi kahvia, istumaan alas ja keskittymään tähän hetkeen. 
Kuvatessa täytyy olla läsnä. Nähdäkseen ympäröivän, on oltava samassa paikassa kehonsa kanssa. Myös siksi olen oppinut pitämään kuvaamisesta niin paljon. Kun lapset ovat poissa, tartun usein kameraan. On ihana hidastaa ja katsella ympärilleen tarkempaan, etsiä kauneutta, kuunnella tätä hetkeä. 

Nämä kuvat ovat eräältä pakkasaamulta parin viikon takaa. Nyt lehdet ovat jo menettäneet värinsä, muuttuneet ruskeiksi ja tippuneet maahan. 


Ja juu, martta was here taas nyt syksyllä kun tätä satoa tuli, pakkohan sitä sitten oli hihat kääriä. Omenapuita on puutarhassa seitsemän, yksi luumupuu, päärynäpuu ja kirsikkapuu sekä erilaisia marjapensaita tusinan verran. Muut menevät kitaan ihan suoraan puutarhasta, mutta viinimarjoja riittää aina pakkaseen asti. Ja perinteisesti, vaikka sato tänä vuonna olikin kehnohko, tuli puihin omenaa niin, että mehuasemalle 120 kiloa haalattuani, on mehua taas 80 litraa talvea varten. Onneksi lapset tykkäävät siitä.


Marjoista ja omenoista teen lisäksi yleensä kiisseleitä, vispipuuroa, piirakoita, omenapuuroa ja -hilloa ja jos tuolla parvekkeella olevat eivät ihan pakkasista ole suuttuneet niin tuoresosetta ajattelin niistä vielä surauttaa.


Mutta saisi se martta totuuden nimissä tulla vähän useamminkin kylään, edellinen kuulostaa vähän hienommalta kuin totuus onkaan. Mutta syksy on ihmiselle se pikku pakko, joka potkaisee antimarttaa persuksille ja saa sen varsinaisen sieltä ihan väkipakolla esiin. Minun luontoni kun ei anna myöten niitä kompostiin kärrätä. Että ihan hyvä pakko tuo syksy.
10 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat ja reipas martta. Meillä on yksi (viime vuonna istutettu) omenapuu ja siihen tuli yksi omena...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä ehdit vielä siitä puusta saada hyvät sadot, eläkkeellä on aikaa ;) ? Ja jääpä sun aika nyt remontoimiseen!

   Poista
 2. Pyydäppä sitä marttaa poikkeemaan täälläkin...voisi pyöräyttää parit piirakat..:)

  VastaaPoista
 3. Mä kerron (wannabe)martalle terveisiä!

  VastaaPoista
 4. Ooh, ihana syksyn tunnelma. Yhdyn sanoihisi kuvauksesta, ne saavat ajatukset tähän hetkeen ja pakottavat näkemään kauneutta keskellä sotkua, opettaa järjestämään ajatuksia. Terapiaa parhaimmillaan :)

  Ja nam, rakastan omppumehua, sitä omenatuoremehuasemalla puristettua. OON KADE! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo mehuaseman mehu on kyllä hyvää ja luomuahan se on myös, meillä ei ainakaan kukaan edes ehtisi puita myrkyttää ;D

   Poista
 5. Kauniita kuvia. Tosi hyvin osasit perustella tuota kuvaamista. Hetkeen tarttumista ei voi koskaan opetella liikaa. Oliskohan kunnon kameran hommaamisen paikka minullakin ;)?

  Mahtavaa, ettet anna omppujen joutua kompostiin. Minua niin surettaa, kun monissa taloissa surutta kärrätään terveelliset vitamiinipommit pihan perukoille ja haetaan kaupasta appelsiineja tilalle. Meillä yleensä on myös tuo mehumeininki, mutta tänä vuonna olikin puilla lepovuosi.

  Lupsakoita syyspäiviä Sinulle :)!

  VastaaPoista
 6. Joo hanki vaan kunnon kamera! Mäkin olin alkuun sitä vastaan, kun entinenkin oli ihan hyvä. Mutta tämän uuden myötä vasta aloin kuvaamaankin ja tajusin, että edellinen ei todellakaan ollut kovin hyvä. Kai sitä ihminen joskus voi ostaa uutta vaikka vanha ei vielä ihan palasina olisikaan. Mä olen tällaista asiaa itselleni opettanut viime aikoina toisissa asioissa, vaikka toisaalta olen yhä sitä mieltä, että tavarat käytetään loppuun. (...siksi meidän vehkeet ei vissiin kirppareilla enää mene kaupaksi ;D )

  VastaaPoista
 7. En meinannut millään hoksata tota pientä "nimimerkkiäsi"! Meinas jäädä haaste lukematta kun en alkuun tiennyt mistä etsiä sitä! Mutta löytyihän se - yritän vastata siihen, oon ollut surkea haasteissa, oon saanut niitä monta mutta ei oo tullut vastattua niihin. Yritän ryhdistäytyä, kiitos haasteesta!

  VastaaPoista

Penni ajatuksistasi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...