maanantai 29. joulukuuta 2014

JOULUN MAKUA

Lapset laskevat joulun vuodenajaksi muiden joukkoon. Alan kääntyä samalle kannalle. Joulu on ihana. Se on jotain mitä voi odottaa pitkään, jota voi suunnitella, haistella, maistella, paketoida, jännittää, juhlia moneen kertaan, pikku- ja isoina joulujuhlina, kotona, koulussa, kirkossa, blogissa, kylässä, mielessä. Se kestää pitkään, ainakin kuukauden, jopa kaksi jos niin haluaa ja se piristää pimeintä aikaa, säiden kannalta ankeinta ajankohtaa. Divaanin pääkirjoituksessa Jenny Brandt kirjoitti valaisevasti tämän loppuvuoden puolesta: Milloin ihmeessä me voisimme käpertyä rauhassa omiin oloihimme, keskittyä lukemiseen, nukkumiseen, suklaan syömiseen, villaan kääriytymiseen ja polttaa kynttilöitä jos meillä ei olisi tätä säiltään niin synkkää vuodenaikaa! Ulkona olevan ankeuden voi kääntää sisällä tanskalaisten lanseeraamaksi "hyggeksi" ja saman ajan voi valmistautua jouluun, juuri sen verran kuin jaksaa. Sillä joulu tulee silti, ainakin oikealle jouluihmiselle, vaikkei kaikkia ihanista jouluvalmisteluista joka joulu ehtisikään tehdä. Ja varsinkin se tulee lapsiperheeseen, sillä täällä uskotaan ja vahvasti! Niinpä äidin kiitollinen tehtävä on aina rakentaa tuota samaa ihanaa sadun juhlaa loppuvuosi! 
Konkreettisista valmisteluista en ehtinyt tehdä läheskään kaikkea mitä toivoin. Koristelaatikot koristavat vieläkin olohuoneen lattiaa mutta on niitä koristeita muuallakin. Jouluverhot jäivät laittamatta ja konvehdit tekemättä mutta eivät lapset niitä huomanneet. Sen sijaan iloista suurimpia nimittäin leipomista he kyllä osaavat odottaa ja se kyllä kuuluukin olennaisesti joulun odotukseen! Itse leivoin lasten kanssa leipomuksista helpoimpia eli pipareita ja torttuja muutamaan otteeseen ja piparkakkutalo on aina ollut tuon työkseen muutenkin pienoismalleja tekevän isin heiniä. Mutta koskapa minun jauhopeukaloni on mitä on (todisteita täällä ja täällä), eivätkä lapset siksi pääse kotona oikein pullanleivontaan, olen päätynyt luomaan uutta jouluperinnettä ja pyytänyt nyt jo kolmena jouluna äitiäni eli nonnaa leipomaan sahramipullia joulupulliksi lasten kanssa.


Vaikka ei voi sanoa, että äidilläkään aina menisi leipomiset kuin strömsössä: hyvät naurut saatiin kun taikinan koostumus alkoi saada seniorileipurissa paniikkia aikaan ;D. Mutta onneksi lapsille pääasia eli taikinalla muovailu kuitenkin onnistui ja gluteenittomasta taikinasta syntyi melkoinen jouluinen eläintarha, perhosista kettuihin ja leppäkertuista käärmeisiin, höystettynä parilla rusina-tortillalla ja leijalla.


Pullatkin siis saatiin, muiden jouluvalmistelujen puolinaisuudesta huolimatta ja huomasin ottavani tekemättömät jouluaskareet taas entistä rennommin. Joulu tuli joka tapauksessa, oikein ihanana ja valkoisena, ja luulenpa, että tässä asiassa värillä on väliä. Juuri näin sen pitikin mennä, kaiken tuon märän ja mustan käpertymisen ja odottamisen ajan jälkeen, valkeus tuli ja hoiti joulukoristelun kauniimmin kuin yksikään laatikkoon jäänyt joulukoriste olisi tehnyt. 

Joulu alkaa nyt jäädä taakse mutta olen iloinen, että meillä oli vielä yksi täysuskovaisten joulu, sillä se saattoi jo olla viimeinen. Vuoden päästä joku luultavasti on jo kolmosluokassa laukonut "totuuksia" joulupukista. Mutta välissä on vielä aurinkoinen talvi, toinen suuren odotuksen vuodenaika kevät, kuuma kesä ja ihana uuden joulun odotus. Ja onneksi meillä on vielä silloinkin niin pieniä ihmisiä, että joulu on joka tapauksessa myös satua ja taikaa!

2 kommenttia:

 1. Ihana kirjoitus! Joulusta nauttii, kun ei ala suorittaa. Kaiken ei tarvitse aina olla "niinkuin on aina ollut". Ja nyt nautitaan tästä ihanasta valkoisesta. Se kyllä kruunasi kaiken!
  Ihania vuoden viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toinen Nonna ;) ja leppoisaa alkanutta vuotta teille!

   Poista

Penni ajatuksistasi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...