maanantai 3. kesäkuuta 2013

ÄITIEN ANTAMIA ANTIMIA


Rakastan kukkia! Ja olen myös kasvanut jo tarpeeksi isoksi huomatakseni, että on suurta viisautta antaa niitä naiselle lahjaksi. Kuten suklaata. Silloin ei voi mennä pieleen. Molemmat ovat aina ihania. Tosin olen myös huomannut, että paremmin tämän ymmärtävät toiset naiset, sillä yleisin ja itsellenikin mieluisin lahja ystävien kesken nykyään, ovat kaksi edellä mainitsemaani!

Olemme nyt asuneet tässä talossa ja pihassa tasan kolme vuotta. Näinä vuosina olen pikku hiljaa yrittänyt opetella tuntemaan pihaa omanani, sillä muistoni tästä miljööstä ovat lapsen muistoja. Minä näen viinimarjapuskat majan kattoina ja muistelen puita sen kautta miten niissä pystyi kiipeilemään.
Taidan myös olla melko hedonistista sorttia - jos satun saamaan vapaahetken puutarhassa, nautiskelen käsilläolevasta mieluummin kuin huhkin uuden eteen. Sillä tässä pihassa se on helppoa, piha on ihana, onhan äiti tehnyt sitä jo 30 vuotta! Ja muutama muu nainen häntä aiemminkin. Mutta ennen tätä kevättä, on pihaan minun emännöintini aikana istutettu ainoastaan yksi kukka, tapaus, joka on jopa ikuistettu:
 

Tässä kuvassa parin vuoden takaa, istutamme maahan syyshortensiaa, jonka isomummo viime toiveinaan halusi pihaamme antaa, onneksemme ja muistoksensa. O:n vanhemmat toivat pensaan ja yhdessä sen tuohon istutimme. Tosin paikka ei ollut hortensialle tuossa saunarakennuksen seinustalla suotuisa ja se on nyttemmin saanut siirron. Pari viikkoa sitten sama seinusta sai uudet asukit:


Jalokärhöjä ja salviaa. Mutta tästä, niinkuin kaikista muistakin kukkien maahanlaitosta saan kiittää hovipuutarhuriani, ihanaa äitiä, joka Vuohenlinnan kukka-asiat käy hoitamassa. Tätä luksukselta kuulostavaa järjestelyä lieventää hieman se seikka, että puutarhahan on hänen entisensä -  äiti siis tuntee täällä vielä tällä hetkellä paikat  ehkä paremmin kuin minä. Ja toisekseen lohduttaudun myös sillä, että silloin kun me olimme pieniä, kävi Alli-mummi eli hänen äitinsä laittamassa myös kukkapenkin kuntoon joka kevät :) Ehkäpä tämä mukava perinne jatkuu joskus minunkin käsilläni.Äiti ja Inkeri kukkienkastelupuuhissa

Koska joka kevät huomaan kuitenkin intoilevani pihasta aina vähän enemmän ja nyt olin jo varma, että ehtisin jopa hoitaa pientä kasvimaata. Hurahdin ostamaan ja lainaaman puutarhakirjoja enemmän kuin mitenkään on mahdollista nyt lukea ja pihasuunnitelmia on syntynyt jo vaikka naapureille jakaa mutta kuten arvattua, useat näistä siirtyivät kuitenkin monina tulevina kesinä toteutettaviksi...Mutta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Kun nyt saisin edes ne pari kasvilavaa pystyyn tuonne saunan taakse...


Siihen saakka on helppo nauttia jo olemassa olevan flooran annista, joka viimeisen viikon on ollut mahtava! Talon joka puolella tuoksuu erilaiselle: Etupihalla tuoksuivat vielä muutama päivä sitten omenapuut ja norjanangervot, ja takapihalla pihlaja ja nyt kielot.


Nyt omenapuiden kukat jo varisevat ja tekevät tilaa...

syreenin tuoksulle, joka pihan nurkasta tuulahdellen on suorastaan huumaava!


Olen niin onnellinen, että minulla on omia kukkia, PALJON! 
Kiitos äiti, ja luontoäiti!

7 kommenttia:

 1. Ihanat äitien jäljet. Ja hyvä puutarhafilosofia nauttia siitä mitä on nyt. Lähdin itse aamulla viiitisen minuuttia etuajassa, että sain tehdä puutarhakierroksen. Nyt olen matkalla töihin.

  Meiltä puuttuvat vielä toistaiseksi omenapuut (ainoa istutettiin viime vuonna) ja kirsikkapuut. Ei ole mitään kukkimassa.

  VastaaPoista
 2. Mutta teillä tulee niin ihana ja iso talo! Elämä ja äitiys on täynnä kompromisseja - ja hitauden ja epätäydellisyyden sietämistä. Meillä taas remontit tulee jotenkin niin tuskallisen hitaasti kun miehellä ei ole aikaa mutta minkäs teet. Täytyy siis yrittää suunnata katse aina siihen mitä jo on :)

  VastaaPoista
 3. Aika samoja kukkijoita täälläkin.Pikkuhiljaa pihaan tutustuen,vähän omemman näköiseksi muokaten.Tässä talossa on asunut kaksi siskosta,vanhatpiiat,yhdeksänkymppinen on elossa oleva siskoista tällä hetkellä.Ovat aikas paljon pihassa touhunneet..Vielä toissavuonna on Esterillä ollut perunamaa,viime vuonna on omenat jääneet puiden alle,aloitettiin raivaamalla villiintyneitä puskia,kaadettiin yksi laho puunkarahka,revittiin piikkipuska irti kulkuväylältä.Katselen pihaa kiitollisuudella mummeleita kohtaan,tuohon on saanut käyttää eräänkin vuoden.Ihan kaikkea en kuitenkaan allekirjoita,jotkut lehtikuusen ja tuijien välimuodot,hervottoman isot,haluaisin kaataa mutta toimivat nyt näköesteenä naapuriin ja 'aidanteena' kellarin sisäänkäynnin vieressä,kukaan ei pääse tippumaan sinne syvennykseen.Saa nähdä mitä keksin,onneks on aikaa suunnitella,seuraavina kesinä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan samalta kuin edelliseen kotiin muuttaessamme. Se oli rintamamiestalo, jota asutti alkuperäisasukas, 9-kymppinen mummo, joka oli tehnyt omat halkonsa loppuun asti ja pessyt pyykkinsä käsin. Sisävessaakaan ei talossa ollut. Melkoinen sissi. Ja pihakin oli hänen kättensä jälijiltä, täynnä ihania perinneperennoja.

   Poista
 4. Tervehdys kauniiseen siniseen kotiinne!

  Blogissani olisi haaste tarjolla:
  http://www.susannantyohuone.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. ...No on teidän pihakin aivan unelma! :) Meillä on edellinen rouva pitänyt pihasta hyvää huolta, mutta vanhoilla päivillään ei ole enää jaksanut ja rikkaruohot on päässeet valtaamaan perennapenkit. Mutta pikkuhiljaa ollaan niitä sieltä rikkaruohojen alta kitketty ja joka kesä näyttää kivemmalta.

  VastaaPoista

Penni ajatuksistasi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...